Kenia en Tanzania

(Omdat de gebruikte foto’s zijn gescand uit een oud fotoalbum, zijn ze kwalitatief minder goed)

Van 15 juli tot 5 augustus 2002 ben ik met een reisgezelschap naar Kenia en Tanzania geweest.

Onze reis begon en eindigde in Nairobi, de hoofdstad van Kenia. We reisden op een grote open truck met banken en overdekt met zeilen tegen de regen.

Als reisleider kregen wij Hans, een chauffeur en een kok mee. We sliepen tijdens deze reis in tweepersoonstentjes. Vanuit Nairobi reden we naar de berg Mount Kenya in het noorden.

Onderweg

De Mount Kenya is met 5199 m de op één na hoogste berg van Africa met op de toppen eeuwige sneeuw. Bij de evenaar zijn we even gestopt voor een foto.

Vandaar reden we via Isiolo naar Samburu Nat. Reservaat. Hier houden de asfaltwegen op. In deze omgeving leven de Samburu’s, die verwant zijn aan de Masai in Tanzania.

Samburu-stam

Vanwege overvallen op toeristen in het verleden kregen we twee zwaar bewapende militairen mee. Vandaag gingen we op weg naar Mararal, waarvandaan een (zand)weg naar het Lake Turkana in het uiterste noorden loopt. Lake Turkana is zo’n 250 km lang en loopt in het noorden door tot in Ethiopië. Lake Turkana is genoemd naar de Turkana-stam, die wij ook in hun dorp mochten bezoeken.

Turkana-stam

Vanuit Lake Turkana moesten we over dezelfde weg weer terug naar Mararal waar we op dezelfde campsite als op de heenweg verbleven.

Hiervandaan op weg naar Lake Baringo. Daarvoor moesten we 600 m  dalen omdat Lake Baringo in de Grote slenk(Rift valley) ligt, een gebied waar twee tektonische platen uit elkaar bewegen en de grond ertussen dan 600 m is gezakt. De Grote slenk is een ‘rift vallei‘ dat loopt van Libanon tot Mozambique over een totale lengte van 6400 km. De slenk is bijna nergens breder dan 45 km en enkele honderden tot zelfs duizenden meters diep.

Grote slenk

Wij bezochten in de Rift Valley o.a. Lake Baringo en de zouthoudende meren Lake Bogoria en Lake Nakuru, waar miljoenen flamingo’s als roze linten te zien zijn. Vanuit Nakuru reden we via Kericho en Kisii naar onze volgende campsite aan de  Speke-gulf aan het Victoriameer. Hierbij passeerden wij de grens met Tanzania. Vervolgens gingen we op weg naar de Serengeti N.P. Hier kruisden we de beroemde trek van de duizenden gnoes en natuurlijk zagen we ook honderden andere dieren.

Onze volgende trip bracht ons naar de Ngorongoro krater waar wij op de rand onze tenten opsloegen.

Serengeti en Ngorongoro krater

De Ngorongoro-krater is de grootste caldera (ingestorte vulkaankegel) ter wereld. Deze bevindt zich op 2200 meter hoogte. De krater heeft een doorsnee van 20 kilometer en de kraterbodem een oppervlak van ca. 260 vierkante kilometer. De rand van de krater ligt ongeveer 600 meter boven de kraterbodem.

Masai-stam

Via Lake Manyara gingen we op weg naar Arusha en vandaar uit naar de voet van de Kilimanjaro, met zijn 5895 m de hoogste berg van Africa. Een beklimming naar de top zou 4 dagen vergen. Om er iets van van de klim te proeven deden wij alleen het eerste stuk naar de eerste hut van 1970 m naar 2700 m hoogte.

De volgende dag zouden wij de grens van Tanzania weer oversteken naar ons laatste hotel in Nairobi, voordat het vliegtuig ons weer naar Schiphol bracht.

Terug het begin van deze pagina.