China

(Omdat de gebruikte foto’s zijn gescand uit een oud fotoalbum, zijn ze kwalitatief minder goed)

Op 21 september t/m 18 oktober 2003 ondernam ik een reis vanaf Beijing(Peking) naar Hong kong.

Onze reisgroep bestond uit 14 personen en een reisleider.

In Beijing bezocht ik o.a. het Tiananmenplein. Dit enorme plein van c.a. 900 x 400m is bekend van de studentendemonstraties in 1989, die bloedig werd neergeslagen. Aan dit plein grenst ook ‘De verboden stad’, een 32 ha groot ommuurd terrein waarin zich vele prachtige paleizen bevinden.

Daarnaast bezocht ik o.a. het Zomerpaleis, het Chinese circus, de Chinese opera en natuurlijk … . de Chinese muur. Deze is ca 6000 km lang en gebouwd om de aanvallen van de Mongolen af te slaan.

Met de (nacht)trein reisden we in 11½ uur  naar Pingyao, die op de Unesco wereld erfgoedlijst staat. Pingyao was tijdens de Ming- en Qing-dynastie een bloeiende handelsplaats, vandaar dat hier de eerste banken van China ontstonden.

Pingyao

Vanuit Pingyao reisden we, met de nachttrein, naar Xian, dat bekend is van het uit 6500 levengrote beelden bestaande Terracotta leger. Elke soldaat is uniek.

Van Xian gingen we met het vliegtuig naar Chengdu, een stad van 6 miljoen inwoners en bekend van het Great panda Breeding Centre. In het park leven tientallen Grote Panda’s en hebben we pas geboren Panda’s van 20 cm via een raam in een couveuse gezien. Op de eerste verdieping van het informatiecentrum bevindt zich ook een verzameling van tienduizenden opgezette vlinders uit China.

Reuzenpanda en Terracottaleger

Vanuit Chengdu bezochten we ook de Grote Boeddha in Leshang, een 72 m hoog Boeddhabeeld dat bij het samenkomen van twee rivieren uit de rotsen is gehakt. Het beeld is 1200 jaar oud.

Van Chengdu reden we met een bus naar Dazu waar zich o.a. een liggende Boeddha bevind van 31 m lang en duizenden andere Boeddabeelden.

De reis vervolgde zich naar Chongqing, een stad van meer dan tienmiljoen inwoners, waar we ons op een riviercruiseschip inscheepte voor een 3 daagse vaartocht over de Yangtze, die zich met 6380 km de 3 na langste rivier van de wereld mag noemen.

Yangtze-cruise

Na 3 dagen varen kwamen we bij de 3Klovendam waar we met de boot via sluizen 120 m af moesten zakken. Deze dam was zeer bestreden omdat honderden dorpen in het water zijn verdwenen.

We kwamen aan in Yichang waar we van boord gingen voor de overnachting.

De volgende dag, met de nachtrein, in 16 uur naar Guilin gereden waarna we met een bus naar Chengyang werden gebracht, dat bekend is van de ‘Wind- en regenbruggen’.

Wind- en regenbruggen

Vandaar bezochten we ook de beroemde rijstterrassen van Longsheng.

Rijstvelden

Het nabij gelegen Guilin is bekend van het karstgebergte, met karstbergen van 100 tot 200 m hoog, gelegen aan de rivier de Li, waar ook met Aanscholvers wordt gevist.

Bevolking

Via de westelijke stad Yangshuo reden we weer per nachttrein naar Hong Kong, dat in 1997 na 150 jaar Brits bestuur, van het Verenigd koninkrijk aan China is overgedragen.

Het verschil met de bergdorpen waar we 3 dagen geleden vertoefden is enorm.

 

Overige foto’s

Vele wolkenkrabbers, tot 400 m hoogte, waren goed te zien vanaf het vaste land en vanaf Victoria-peak(552 m) op Hong Kong island.

In 12½ uur bracht een Boeing 747 van Lufthansa ons naar Frankfurt vanwaar we met een kleiner vliegtuig naar Schiphol vlogen.

 

Terug naar begin van deze pagina.